Malazgirt Zaferi'nin 943. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Sıcak havaya rağmen tören alanına akın eden vatandaşlar zaferin coşkusunu doya doya yaşadı. 
Malazgirt ilçesinde bulunan Zafer Anıtı’nın olduğu yerde düzenlenen kutlama törenlerine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Vali Vedat Büyükersoy, AK Parti Muş Milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Malazgirt Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali Kartal, Malazgirt Belediyesi Eş Başkanı Halis Coşkun, kamu kurum amirleri ile 1071 genç tarihçi katıldı. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Sultan Alparslan ve şehitler anısına Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. İl Müftüsü Recep Uzun’un duasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.
Törende konuşan Vali Vedat Büyükersoy, Anadolu’nun kapılarının Müslüman Türklere vatan olmaya başladığı bugünde zafer sonuçları itibariyle hem Türk tarihi hem de dünya tarihi bakımından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Büyükersoy konuşmasında, “Anadolu’nun kapıları kesin olarak Türklere açılmış irili ufaklı bir çok Türk devleti kurulmuş, nasıl ki bu ülke hepimiz bu bayrak hepimizin ise Malazgirt de hepimizindir. Türklere Anadolu kapılarının açıldığı Malazgirt en az Söğüt kadar Çanakkale kadar önemlidir. Bu yıl 81 ilden tarihçiler katılmaktadır. Biz bunu çok önemsemekteyiz. Çünkü tarihimizi doğru anlatmaya çok büyük ihtiyacımız var. Ülke insanları arasında kardeşlik ruhunu birlik ve beraberliği gerçekleştirmek için hikaye uydurmaya değil gerçekleri anlatmaya ihtiyaç var. Tarihi gerçek Malazgirt savaşında Kürt Mervan ile Alparslan’a 10 bin asker ile destek vermişler. Tarihteki Türk-Kürt dayanışmasının en büyük örneği burada sergilenmiştir. Bu da Anadolu’nun kapılarının Selçuklulara açılmasında Kürtlerin rolünün ortaya konmasında önemli bir ayrıntıdır. Birlikteliğin çimentosu sağlamdır. Bu çimento İslam’dır”.
Mehteran takımının gösteri sunduğu törende, halk oyunları ekipleri gösteri yaptı. Daha sonra Sultan Alparslan'ın temsili birliğinin tören alanına giriş sahnesi canlandırıldı. Daha sonra Anadolu’nun kapılarını temsil eden anahtarı Bakan Kılıç’a verdi.
Kırgız çadırında geleneksel Selçuklu pilavı ikramı edilen tören daha sonra Malazgirt hipodromunda devam etti. Burada atlı okçuluk, cirit ve gökbörü gösterileri yapıldı. Bakan Kılıç ilçeden ayrıldıktan sonra etkinlikler kapsamında dün gece Funda Arar konseri ile kutlamalar sona erdi.